PILATES – VADBA ZA STABILIZACIJO TELESA

Pilates je nežna oblika vadbe, ki nam omogoča razumevanje delovanja našega telesa, odpravlja napetost, sprošča ter premaguje stres in napore vsakdanjega življenja. Je tudi osnovna vadba za stabilizacijo telesa, ki je potrebna tako v vsakdanjem življenju kot tudi v vrhunskem športu. Prav zaradi učinkovite aktivacije globokih stabilizacijskih mišic je vadba Pilatesa postala del rednega trenažnega procesa vsakega vrhunskega športnika, del rehabilitacijskih procesov, vse bolj pa se z vadbo ukvarjajo tudi vsi, ki si želijo vitalnega in gibljivega telesa.

Vadbeno tehniko Pilates je okoli leta 1930 razvil Nemec Joseph H. Pilates. Pogoste zdravstvene težave in bolezni (astma, rahitis in sklepni revmatizem) so ga zaznamovale kot telesno nerazvitega otroka. Zaradi tega se je umaknil v raziskovanje in občutenje svojega telesa s študijem anatomije in preučevanjem gibanja živali. Svoj sistem vadbe je poimenoval »kontrologija«, kar pomeni, da imamo z izvajanjem te vadbe svoje telo pod nadzorom. Kot bistvo Pilatesa je poudarjal, da »moč misli usmerja gibe

10 razlogov zakaj se odločiti za vadbo Pilatesa:

  1. Izboljšuje telesno držo.
  2. Deluje preventivno pred poškodbami.
  3. Omogoča dober spanec.
  4. Povečuje telesno moč in energijo brez dodatnega povečevanja mišičnih obsegov.
  5. Preprečuje nastanek osteoporoze.
  6. Lajša stres in bolečine v hrbtu.
  7. Izboljšuje ravnotežje in koordinacijo.
  8. Učinkovito pomaga pri okrevanju po poškodbah.
  9. Brez preobremenitev sklepov in srca vodi do športnih užitkov.
  10. Izboljšuje samozavest.

Strokovna vadba Pilatesa poteka tudi na Ravnah. Na programu se učimo in utrjujemo principe tehnike Stott Pilatesa na blazinah. Pri vadbi uporabljamo drobne rekvizite kot so žoge, elastični in neelastični trakovi idr. Gradimo na vseh temeljih, ki jih pri vadbi potrebujemo, da napredujemo v nadaljevalno stopnjo Pilatesa varno in pravilno. Osnovni program Stott Pilatesa na blazinah pomaga usvojiti pravilen vzorec dihanja, pridobiti boljše zavedanje o lastnem telesu, lepši mišični tonus in pravilnejšo držo, poleg tega pa tudi večjo kontrolo gibanja ter stabilnost telesa. Gre za vadbeni sistem, ki krepi globoke stabilizacijske mišice, s čimer preprečuje bolečine v hrbtenici, medenici in ramenskem obroču, razvija telesno gibljivost in moč ter oblikuje telo.

Vseeno ali delate individualno vadbo v rehabilitacijskem okolju z osebnim terapevtom ali v majhnih skupinah v fitnes centrih in drugih prostorih, je cilj programa Pilatesa vedno isti: optimalna mišično-skeletna izvedba giba – moči, prožnosti in vzdržljivosti – brez poškodbenega tveganja in brez povečevanja mišične mase. Rezultat vadbe Pilatesa je uravnoteženo in poravnano telo, ki je ponovno prebujeno in se premika z lahkoto.

KINESIO FIT